«هیات ماده (251) مکرر»
معمولا تلاش می شود که قانون و مقررات توسط مجریان دقیقا بمورد اجرا گذارده شود ولی گاهی این احتمال نیز وجود دارد که اجرای قانون با عدالت همراه نگردد. برای پرهیز از این معضل، قانونگذار ماده مذکور را در قانون مالیاتها گنجانده تا اولا بتواند به برقراری عدالت کمک نموده و ثانیادر رفع هرگونه تبعیض موثر واقع گردد. بنابراین وجود چنین ماده ای در قانون می تواند به منزله عدالتخانه ای در درون نظام مالیاتی محسوب شود.
هیأت ماده 251 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم :
به منظور تکریم ارباب رجوع و تسریع در رسیدگی به شکایات مودیان محترم امور مالیاتی ، وزیر محترم امور اقتصادی و دارایی برخی از وظایف هیات ماده مذکور را از ابتدای سال 97 به ادارات کل امور اقتصادی و دارایی تفویض نمودند که بدین منظور هیأت مذکور متشکل از واحد دادرسی مالیاتی و سه نفر از اعضای اصلی هیأت در اداره کل امور اقتصادی و دارایی استان تشکیل گردید و آماده دریافت شکایات مودیان محترم مالیاتی می باشد.
نحوه ارایه شکایت به هیأت ماده 251 مکرر استان :
طبق مفاد ماده 251 مکرر قانون مالیاتهای مستقیم،مودیان مالیاتی (اعم از حقیقی یا حقوقی) می توانند نسبت به مالیاتهای قطعی شده خود که در مرجع دیگری قابل طرح نباشد، به ادعای غیرعادلانه بودن مالیات مستنداً به مدارک و دلائل کافی(پس از تکمیل فرم درخواست رسیدگی) عنوان وزیر محترم امور اقتصادی ودارایی شکایت و تقاضای رسیدگی مجدد نمایند. در این راستا و با توجه به عملیاتی شدن سامانه هیأت موضوع ماده 251مکرر قانون مالیات های مستقیم، امکان ثبت شکایات مودیان محترم مالیاتی به صورت سیستمی و در بستر اینترنت فراهم گردیده است که مودیان می بایست در سامانه مذکور ثبت نام و شکواییه و سایر مدارک و مستندات مرتبط با موضوع ماده 251 مکرر را جهت اقدامات بعدی بارگذاری نمایند.
شرایط طرح شکایت مودیان در هیئت موضوع ماده 251 مکرر ق .م .م :
1-مالیات باید قطعی شده باشد
2-در مرجع دیگری قابل طرح نباشد.
3-ادعای غیر عادلانه بودن مالیات مستندات به مدارک و دلایل کافی باشد.
4-طرح شکایت مورد موافقت وزیر امور اقتصادی دارایی واقع گردد.
حد نصاب جهت طرح پرونده در هیئت های 251 مکرر استانها :
رسیدگی به شکایات مالیاتی اشخاص حقیقی تا سقف مبلغ 500،000،000 (پانصد میلیون ریال) و اشخاص حقوقی تا سقف مبلغ 5،000،000،000 (پنج میلیارد ریال) مالیات قطعی شده اعم از منابع مالیات های مستقیم و غیر مستقیم (مالیات و عوارض ارزش افزوده هر دوره مالیاتی و تجمیع عوارض) انجام پذیرد.
فرایند اجرایی دادرسی در هیئت ماده 251 مکرر ق.م.م: