چهل و دومین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان تهران به بررسی عملکرد گمرک الکترونیک و پنجره واحد تجارت فرامرزی اختصاص پیدا کرد.
استقرار سامانه جامع و پنجره واحد تجاری فرامرزی از سال 92 از سوی گمرک ایران کلید خورد و طی سال گذشته، فعالیت این سامانه عملیاتی شد. در این جلسه فرود عسگری، رییسکل گمرک ایران، طی سخنانی فرآیند ایجاد پنجره واحد تجارت فرامرزی از ابتدا تا شروع به کار آن را تشریح کرد و از سایر برنامهها و اقدامات گمرک برای تسهیل در فرآیند صادرات و واردات فعالان اقتصادی خبر داد.
سامانهای برای یکپارچهسازی گمرکات کشور
در ادامه این نشست، رییسکل گمرک ایران به تشریح عملکرد گمرک الکترونیک و پنجره واحد تجارت فرامرزی پرداخت. فرود عسگری پیش از آن، خبر داد که گمرک برای کمک به واحدهای تولیدی که مشکل نقدینگی دارند، ترخیص کالاهای آنان به صورت نسیه و تا مدت 6 ماه انجامپذیر کرده است.
وی سپس با بیان اینکه گمرک ایران دارای 16 رویه گمرکی است و با 22 سازمان در داخل کشور در ارتباط مستقیم است، گفت: استقرار گمرک الکترونیک و یکپارچه در چهار مرحله پیادهسازی زیرساختها و سیستمهای امنیت اطلاعات، اجرای سامانه یکپارچه امور گمرکی، اجرای پنجره واحد تجارت فرامرزی و اجرای مدیریت ریسک هوشمند طی سال 95 به صورت 100 درصد محقق و اجرایی شد.
به گفته وی، از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی، تبادل الکترونیکی با حداقل 27 سازمان دولتی صورت میگیرد و امکان پرداخت الکترونیک توسط صاحب کالا بدون مراجعه به بانک میسر است.
عسگری با بیان اینکه با استقرار این سامانه، میانگین ترخیص کالا از گمرک به 3 روز کاهش یافته است، گفت: تا قبل از سال 1392 صرفا پنج دستگاه ایکسری وجود داشت که به صورت کامل مورد بهرهبرداری قرار نمیگرفت اما در حال حاضر 15 دستگاه ایکسری در گمرکات کشور فعال است.
وی همچنین از ایجاد دروازه مشترک مرزی و تبادل اطلاعات با سایر کشورهای طرف معامله از جمله روسیه، ارمنستان و افغانستان خبر داد و افزود: با راهاندازی اظهار پیش از ورود کالا در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی، صاحبان کالا و تجار و شرکتهای حملونقل میتوانند پیش از ورود کالا به کشور، محمولههای خود را در سامانه اظهار کنند.
رییسکل گمرک ایران همچنین خاطرنشان کرد که امکان اظهار ارز همراه مسافر در سامانه پنجره واحد تجارت فرامرزی فراهم شده و مسافران میتوانند نسبت به ثبت اطلاعات در سامانه اقدام کنند.
فرود عسگری از اتصال منطقه آزاد اروند به عنوان اولین منطقه آزاد کشور به پنجره واحد تجارت فرامرزی گمرک خبر داد و افزود: بر اساس برنامهریزیهای به عمل آمده در گام بعدی این سامانه در منطقه آزاد ارس عملیاتی خواهد شد.
در پایان این نشست، برخی از فعالان اقتصادی سوالاتی را در ارتباط با عملکرد سامانه گمرک الکترونیک و یکپارچه مطرح کردند که رییسکل گمرک ایران ضمن پاسخ به این سوالات، خاطرنشان کرد که طی مشورت با بخش خصوصی نواقص موجود برطرف خواهد شد.